Geplaatst in Geen categorie

Donderdag, van Ribadeo naar San Xusto

Denk je dat je lekker in je ritme zit, wordt het flink afgestraft meteen halve dag alleen maar klimmen! En daar ben ik al zo goed in 🙁😓😰 Er kwam geen einde aan. Foei, wat heftig! Er komt een moment dat je de handdoek oftewel je rugzak in de ring oftewel berm wilt gooien. Echte bergen hier. Menens. En op het moment dat je echt niet meer kunt, blijkt dat je nog veeeel verder kunt. We hebben hier urenlang gelopen zonder een dorp of levende ziel tegen te komen. Op momenten is dat zelfs beangstigend, zo eenzaam. Rond 1 uur werden we ingehaald door – jawel – een Fries echtpaar, dat al een aantal jaar camino’s loopt en een weblog bijhoudt. Paul had hun blog al vaker gelezen. Een tijdje samen opgelopen, dat is op zo’n moment niet alleen interessant maar ook een welkome afleiding. Bij het barretje hebben we even twee biertjes gedronken ( zonder alcohol) om ons vochtgehalte op peil te brengen. 1,10 euro voor een biertje is ook geen geld. De eerste herberg in Gondan is weliswaar open maar onbemand en zonder enige eetmogelijkheid in de buurt. Daarom lopen we 2 km verder en nemen de herberg in San Xusto. Vrije gift en zeer primitief, maar we hebben een plek om te slapen en er is een restaurant 100 meter verderop. In de bar vraagt Paul om de code voor de WiFi, zodat we even ons blog bij kunnen werken en runkeeper op kunnen slaan. Er komt een Duits stel binnenlopen. Ze zijn gisteren vanuit Berlijn naar Oviedo gevlogen om 10 dagen camino te kunnen doen. Ze kwamen op het vliegveld en haar rugzak was er niet. Lekker begin!  Het weer is vandaag hetzelfde: ochtend bewolkt, middag stralende zon. Er wordt regen verwacht maar misschien valt het mee. 

Met regelmaat lopen we door heerlijk geurende eucalyptusbossen en wat opvalt is dat de bomen  tijdens de groei repen bast laten vallen… Op de foto hieronder misschien te zien:

Advertenties

4 gedachten over “Donderdag, van Ribadeo naar San Xusto

 1. Hallo Monique en Paul.
  Gelukkig is het weer avond en hoef ik hopelijk niet zo lang te wachten om jullie nieuwe bericht te lezen op jullie mooie blog. Wat een prachtige foto’s en verhalen. Het lijkt mij een echte pelgrimage, met de nodige zweetdruppels, spierpijnen en andere fysieke uitdagingen, behalve dan de smokkelstukjes met de bus ;-). Mijn petje af voor jullie!!! Ik had al lang een leuk autootje gehuurd. Maar de manier waarop jullie het landschap beleven en in contact komen met de lokale bevolking en collega pelgrims kun je maar op een manier ervaren, en dat is te voet.

  Als afgestudeerde aan de knollenacademie toch even een toelichting op de foto van het afschilferen van de bast van de Eucalyptus bomen. Het is een specifiek kenmerk van de Eucalyptus en de bomen stoten elk groeiseizoen delen van hun oude bast af in lange repen – stroken. Hierdoor ontstaan de kenmerkende prachtige contrasterende kleuren van de bast en komt een deel van de beroemde etherische olie vrij. De stoken bast die op de grond liggen zijn zeeeer brandbaar en in dit soort bossen kunnen dus gemakkelijk bosbranden ontstaan. Wel oppassen dus! Trouwens wel handig als je een kampvuurtje wilt maken;-)

  Ik kijk alweer uit naar jullie verhaal van morgen.

  Goed wandelweer gewenst en vergeet niet volop te genieten van dit mooie avontuur!

  Liefs uit Ruurlo,
  Lenneke en Hans

  Like

  1. Hallo Lenneke en Hans, bedankt voor jullie leuke reactie: wij kijken iedere keer of er gereageerd is en dat vinden we dan erg leuk😀
   Nog een vraag mbt de eucalyptusbimen: je ziet dat er veel gerooid wordt maar alleen de stammen blijven over in stukken van 2 meter, wat doen ze daar vervolgens mee?
   Groetjes, Monique en Paul

   Like

 2. Goedemorgen Monique en Paul!
  Die twee meterstukken worden gebruikt in de timmerfabrieken. Waarschijnlijk Is de maat 2.20 m. Een standaard afkortmaat voor de houtverwerkende industrie.

  Like

  1. Ok, dus niet om er de etherische olie uit te halen? Weet je hoe ze dat doen? Ik heb hier ook gehoord dat het hout naar de papierfabrieken gaat, in ieder geval is het eucalyptushout als tommerhout ongeschikt want er zitten na het oogsten allemaal krimpscheuren in 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s